16. apr 2008

Toiduvärvide keelustamine

15.04.2008 Eesti Päevalehes on artikkel "Kuus E-ainet võidakse toiduainetes keelata" pöördumisest Euroopa tervisevoliniku poole ettepanekuga keelustada kuue toiduvärvi keelustamine.

Need kuus ainet on:
  • E124 on erkpunane 4R. Lisatakse keeksidesse, karastusjookidesse, magustoitudesse ja maiustustesse. Põhjustab käitumishäireid ja üliaktiivsust.
  • E102 ehk tartrasiin. Kollane või punakas värvaine, mida kasutatakse sinepis, kastmetes, marmelaadis, närimiskummis, jookides ning ravimi- ja vitamiinikapslites. Ohtlik aspiriini vastu ülitundlikele astmaatikutele. Lastel tekitab käitumishäireid ja üliaktiivsust.
  • E122 ehk asorubiin. Punane värvaine, mis põhjustab samuti käitumishäireid.
  • E104 ehk kinoliinkollane on kollane või rohekaskollane sünteetiline värvaine. Põhjustab nõgeslöövet. Lisatakse jookidesse ja maiustustesse.
  • E110 on päikeseloojangukollane asovärv. Tegemist on võimaliku allergiatekitajaga. Tekitab nõgeslöövet, nahaturseid, seedehäireid ja iiveldust. Kasutatakse saiakestes, jogurtis, marmelaadis, kommides ja magustoitudes.
  • E129 ehk võlupunane AC. Lisatakse maiustustesse, jäätistesse, saiakestesse ja hamburgeritesse ning magustoitudesse. Võib tekitada allergiat.

Lisaks neile kuuele toiduvärvile on pöördumises ära toodud ka säilitusaine E211 ehk naatriumbensoaadi mõju.

Detailsemat infot toiduvärvide mõju ja neid sisaldavate toiduainete kohta ning pöördumiste tekste saab lugeda Tartu Tarbijanõustamis- ja Infokeskuse kodulehelt.


Kui toiduvärvide ja säilitusainete oht on meelde tuletatud, siis tasuks mälu värskendada ka infoga flouri sisaldava hambapasta (Fluor - mürk hambapastas) ja kunstliku magusaine E951 aspartaami kohta (Aspartaam - mürgine magusaine).

Ja kui sellest vähe, siis julgemad võivad lugeda rafineeritud suhkru kohta (Suhkur - valge mürk).


Häid värvilisi ja magusaid maitseelamusi! ;-)

Kommentaare ei ole: